Coaching voor hoogbegaafde volwassenen in de regio Eindhoven

Explotential Blog

Ben jij ook benieuwd wat jouw energiegevers en talenten zijn?

Nu er ook vragen vanuit jonge professionals op mijn pad komen, heb ik de keuze gemaakt om een opleiding tot kerntalenten analist te gaan volgen. Sinds september 2021 ben ik in Antwerpen aan de slag gegaan. Als kerntalenten analist ga je terug naar de bouwstenen, jouw talenten, die al uit je kindertijd (leeftijd tussen 4 en 12 jaar) zijn af te lezen. Super leuk om weer nieuwe informatie tot me te nemen en te verwerken. Onderdeel van deze opleiding is oefenen op anderen, in eerste instantie zonder dat je een verslag krijgt en in tweede instantie wel, kosteloos, gratis en voor niks waar je de rest van je leven op kan varen. Immers, die talenten en bouwstenen veranderen niet en dat zijn de energiegevers voor jou. Mocht je interesse hebben in een kerntalenten analyse, met of zonder rapport, stuur me dan een mailtje op info@explotential.com.

Hoe te komen tot verandering in gedrag om jouw capaciteiten te benutten?

De trainingsdeelnemer die de volledige training afneemt, zal gevraagd worden vooraf een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst omvat vragen die alle onderdelen van het HAPA model omvatten. Het HAPA-model omvat alle elementen die nodig gedragsverandering beschrijven van intentie (voornemen) tot structurele verandering. Wat het HAPA model inhoudt, wordt verder in deze blog beschreven.

HAPA beschrijft de elementen die de intentie en daarmee motivatie vormen van iemand die voornemens is gedrag structureel te veranderen.

Vervolgens beschrijft HAPA welke factoren ervoor zorgen dat die intentie omgezet wordt in actie en die actie vervolgens vast te houden. Situationele barrières en kansen kunnen het proces om te komen tot deze gedragsverandering, beïnvloeden vanaf het vormen van de intentie tot en met het blijvend uitvoeren van bepaalde acties die de gedragsverandering bepalen (Schwarzer, 2008).

De doelen van iedere deelnemer in een op HAPA gebaseerde interventie, kunnen zich zowel richten op het vinden van de motivatie om de intentie om te zetten in actie (‘Motivation phase’) als op volharden in het uitvoeren van de acties en bijsturen waar nodig (‘Volition phase’).

Als een deelnemer in een op HAPA gebaseerde interventie gericht is op zijn resultaten ten opzichte van anderen, dan is hij gericht op prestatie. Het vergelijken van resultaten met anderen, typeert Dweck (2016) als een fixed mindset. Als iemand doorzet totdat de oefening klaar is en beheerst wordt, dan is die gericht op beheersing, wat vergelijkbaar is met een ‘growth mindset’ zoals Dweck (2016) dat noemt.

Het doel van een op HAPA gebaseerde interventie is dat een deelnemer van ‘Pre-intender’ naar ‘Intender’ tot ‘Actor’ gevormd wordt en structurele gedragsverandering vertoond.

Groep coaching en individuele coaching op een of meerdere HAPA-elementen of fasen zoals ‘intenders’ (zie Figuur 2) hebben een positief effect op afname van uitstelgedrag (Mühlberger & Traut-Mattausch, 2015). Dat begint met het proces van het bepalen van doelen, om uitstelgedrag te voorkomen in academische context (Krause en Freund, 2016). Schunk en Meece (2006) vonden dat verandering van school een oorzaak kan zijn van een afname in ‘self-efficacy’ mogelijk resulterend in uitstelgedrag (afname van de intentie).

ECHA specialisten

ECHA specialisten in Gifted Education adviseren, begeleiden en coachen hoogbegaafde leerlingen, hun ouders en scholen, maar ook hoogbegaafde volwassenen. Binnen én buiten de onderwijsomgeving. Lees in deze blog verder hoe een ECHA specialist jou verder kan helpen.

Voorbeeld blog post 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse ac sem interdum, scelerisque elit at, fermentum metus. Quisque luctus, augue ut ultrices vulputate, eros arcu pellentesque massa, non hendrerit nunc tellus non erat. Vestibulum pulvinar sem at urna ultrices, eget lobortis velit imperdiet. Ut nec semper libero, ac viverra justo.

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact op te nemen

Individuele coaching kan plaats vinden in Eindhoven aan huis of in Eindhoven op een nader te bepalen locatie.

© Copyright: Explotential B.V. | KVK: 71672117