Coaching voor hoogbegaafde volwassenen in de regio Eindhoven

Petra van den Heuvel: coach hoogbegaafdheid bij volwassenen

Mijn reis door het leven heeft me gebracht tot mijn levensmotto ‘To explore and explode my potential’. De lol in leren en ontwikkelen heb ik teruggevonden en ik heb mezelf steeds beter leren kennen.

Ik ben Petra van den Heuvel, getrouwd en moeder van 4 kinderen. Alle vier mijn kinderen hebben een IQ dat als hoogbegaafd getypeerd wordt. Als moeder vind ik het fantastisch om ze te zien groeien en ontwikkelen en daar een bijdrage in te leveren door ze te stimuleren en uit te dagen.

Daar waar ik thuis in het ‘klein’ mee bezig ben, ben ik in mijn werk als docent op het HBO in het groot mee bezig. Ik vind het geweldig om (jong)volwassenen te zien groeien in kennis, kunde, houding en gedrag. Daarnaast vind ik het leuk om nieuw onderwijs te ontwikkelen of bestaand onderwijs te verbeteren.

Door mijn ECHA-opleiding tot specialist in hoogbegaafdheid heb ik geleerd op een andere manier naar studenten en het onderwijs te kijken. Ook op het HBO lopen studenten rond met capaciteiten die nog niet ten volle tot bloei komen, studenten die mogelijk hoogbegaafd zouden kunnen zijn. Dat geldt ook voor sommige professionals die ik tegenkom.

Mijn levensmotto is ‘To explore and explode my potential’ en dat wil ik voor jou ook graag realiseren waarbij ik mijn expertise over hoogbegaafdheid graag inzet. Is je interesse gewekt? Je mag altijd contact met me opnemen voor een kennismakingsgesprek via info@explotential.com .

Ik begon bij Petra's traject tijdens mijn opleiding op het HBO en bevond me op dat moment in een intense periode waarin ik burn-out raakte. Ik was al jaren overbelast door problemen met mijn gezondheid, mijn enorme drang om al mijn ambities achterna te jagen en het feit dat ik nou eenmaal zo was. Petra heeft me helpen inzien dat er meer mensen 'zo zijn'. Ik was altijd enorm gevoelig voor gevoelens van andere mensen, was vaak overprikkeld en was enorm veeleisend naar mezelf. Ik leerde altijd enorm hard, had 'dedication', maar op de een of andere manier haalde ik altijd mijn tentamens maar met de hakken over de sloot.Petra haar meerwaarde heeft bij mij gezeten bij het doen inzien dat er meer mensen zoals ik waren en dat ik wel 'bijzonder' maar niet 'een buitenbeentje' was. Dat heeft voor mij een stuk bijgedragen aan mijn eigenwaarde en zelfrespect. De openhartige gesprekken zie ik nog altijd als een enorm waardevolle herinnering. Met alles wat ik bij Petra en daarna heb geleerd, is het me toch gelukt om de ambities die ik op korte termijn had (een pre-master halen na mij HBO diploma) te realiseren door trouw te blijven aan mijn 'bijzondere' kant.
Afgestudeerd Bachelor of Science student nu Master student
"De lat werd hoog gelegd door de coach waardoor er een hoge leeropbrengst ontstond. Tegelijkertijd was er een hoge hulp bereidheid"
4e jaars HBO student

To Explore and Explode

Het motto van Explotential is ook mijn motto en dat draag ik ook naar anderen uit.

Dat betekent dat ik betrokken ben, kritisch om het maximale uit jezelf te halen. Tegelijkertijd probeer ik je het vertrouwen te geven dat fouten maken mag en je inzicht te geven dat die fouten nodig zijn om verder te groeien en jezelf te ontwikkelen. Dweck typeert dat ook wel als het ombuigen van ‘fixed’ naar ‘growth mindset’.

Veel antwoorden daag ik uit met alternatieve antwoorden op vragen die ik gesteld heb. Op die manier laat ik je welbewust een keuze maken. De volgende stap is om acties concreet te maken door de vragen die ik stel.

Dit alles gebeurt middels cognitieve gedragstherapie. Ik laat je een gebeurtenis en bijbehorende gedachten vertalen naar gevoel en gedrag om samen met jou het gevolg vast te stellen om daar vervolgens in bij te gaan sturen.

Aangesloten bij het ECHA netwerk

Landelijke vereniging voor specialisten in hoogbegaafdheid

ECHA specialisten in Gifted Education adviseren, begeleiden en coachen hoogbegaafde leerlingen, hun ouders en scholen, maar ook hoogbegaafde volwassenen. Binnen én buiten de onderwijsomgeving. Je kunt op deze website vinden welke ECHA-specialisten zich hebben aangesloten bij de vereniging, over welke expertise zij beschikken en waar zij werkzaam zijn.

Persoonlijke verhalen

“Mijn moeder heeft mij altijd verteld dat ik intelligent was, waarschijnlijk hoogbegaafd en dat ik in theorie veel meer zou moeten kunnen dan mijn broer en broertje. Dat dit idee niet tot uiting kwam op de universiteit heeft er onder andere voor gezorgd dat ik uiterst ongemotiveerd was.” schreef een student van het Hoger Beroepsonderwijs (hbo), die eerst een universitaire studie geprobeerd heeft, in een reflectiedocument.

“De combinatie van het gevoel van falen op een universiteit en het niet heel interessant vinden van de opleiding heeft voor lastige momenten gezorgd.“ schreef deze student in hetzelfde document. Een van de geïnterviewde, voormalig universitaire, studenten had 4,5 jaar nodig om de beslissing te nemen te stoppen, aangezien hij nooit eerder gefaald had.

Zelfs toen deze beslissing genomen was, heeft hij door gebrek aan zelfvertrouwen op dat moment, een half jaar getwijfeld over vervolg voordat hij zich aangemeld heeft bij een hbo-opleiding.

Opgelopen studievertraging

De drie interviews om de training van Explotential vorm te geven met voormalig universitaire studenten gaven de indruk dat de verrijking die in verschillende varianten geboden wordt binnen de opleiding vermeden wordt, gezien de reeds opgelopen studievertraging (en de oplopende studieschuld).

De studenten gaven aan dat ze op de universiteit voor het eerst ontwikkelingsgelijken troffen en gaven aan bij universitaire studenten een hoger intelligentieniveau en hogere ambitieniveau te ervaren dan bij hbo-studenten. De verplichting om op de hbo-opleiding, waar dit onderzoek plaatsvond, te werken in groepen die ze niet zelf mochten samenstellen, bracht ze de uitdaging om genoegen te nemen met een resultaat, dat lager was dan hun eigen normen en ambities.

 

langere termijn doelen

Ze gaven aan dat ze, voordat ze naar de universiteit gingen, nooit hoefden te plannen of doorzettingsvermogen hoefden te tonen om een nieuw concept te begrijpen of om een oefening af te ronden. Het lijkt erop dat zij nooit echt uitgedaagd waren gedurende hun eerdere schoolcarrière. Ook kwam naar voren dat: “De vaardigheden waar ik op dit moment het meest mee aan het stoeien ben, is het opstellen van (langere termijn) doelen en hier ook doelgericht naar te handelen.”

Een gevoel van falen of op zijn minst van onderpresteren overheerste, toen deze studenten afstroomden van de universiteit naar het hbo. De training van Explotential werd dan ook getypeerd als zeer welkom om dit gevoel weg te nemen of op zijn minst te verkleinen en alsnog meer uit de eigen capaciteiten te halen.

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact op te nemen

Individuele coaching kan plaats vinden in Eindhoven aan huis of in Eindhoven op een nader te bepalen locatie.

© Copyright: Explotential B.V. | KVK: 71672117